Wilt u meer informatie over Ascense op papier? Vraag dan via onze contactpagina een brochure aan op http://www.ascense.nl!

Counselling

Counselling is een laagdrempelige vorm van psychologische hulpverlening waarbij de motivatie en zelfverantwoordelijkheid van de persoon centraal staat. In een ontspannen omgeving wordt inzicht verkregen in de onstane situatie. Je krijgt handvatten aangereikt om een ommekeer te kunnen bewerkstelligen en er wordt geoefend met nieuw gedrag. Met de verworven inzichten en de meer effectieve gedragingen worden je weerbaarheid en zelfredzaamheid verhoogd. Counselling wordt doorgaans geadviseerd als je klachten niet te chronisch van aard zijn. Het is geschikt voor mensen, die tijdelijk langs de zijlijn staan en in hoge mate gemotiveerd zijn dit in positieve zin te veranderen.

Wat kan counselling voor je betekenen?

Counselling is gericht op het vergroten van je zelfredzaamheid, symptomen te leren herkennen, de oorzaken te erkennen en je handvatten te geven om zelf oplossingen te vinden vormen belangrijke uitgangspunten. Daarom wordt er ook geen 'klant-en-klare' oplossing voor je probleem door mij aangereikt. Er zijn geen standaardmethodes en -uitkomsten c.q. -oplossingen. De counsellingvorm is afhankelijk van je vraag en je wensen en daarmee sta jij dus centraal. Jij bent degene die het moet doen dus jij bepaalt in grote mate de inhoud van de sessies.

Wanneer?

Zodra je wat langere tijd niet lekker in je vel zit of je situatie een probleem dreigt te worden, word je aangeraden hulp te zoeken. Als je langer wacht loop je het risico in een soort emotionele fuik terecht te komen; de weg terug wordt dan steeds zwaarder. Emotionele en fysieke problemen als kwaadheid, frustratie, woede, onmacht en uitputting kunnen optreden en dragen ertoe bij dat je natuurlijk herstellend vermogen afneemt. Langzaam maar zeker kan je afglijden richting overspannenheid, burnout of erger. Tijdig ingrijpen is dus aan te raden. Wacht niet te lang en maak niet de fundamentele denkfout, dat je het wel redt als je nog even volhoudt en doorzet. Vaak is dit namelijk niet het geval - met alle gevolgen vandien.

Stress-counselling

De meeste mensen, die gebuik maken van counselling, doen dat vanwege stressgerelateerde klachten. Vandaar dat wij onder aparte hoofdstukken extra aandacht besteden aan wat stress nu is en hoe overspannenheid onstaat. Stresscounselling heeft als doel om jou als cliënt te helpen inzicht in en (h)erkenning van jouw probleem te krijgen. Hiervoor zal je vooral ook je eigen functioneren in relatie tot anderen bekijken. Denk bijvoorbeeld aan assertief optreden. Doe je dit, en zo niet, waarom niet? Door de probleemsituatie, waar jij op dat moment in verkeert, zelf op te lossen en er zo dus mee te leren omgaan, ga je weer beter in je vel zitten en positiever in het leven staan, met als gevolg, dat je minder stress in je lichaam houdt. De uiteindelijke doelstelling is het helpen verbeteren van de kwaliteit van jouw leven en het leren hanterbaar maken - en houden - van problemen.

Even uit balans

Iedereen ondervindt van tijd tot tijd onbalans. Dit hoeft echt niet direct te betekenen dat er wat 'mis' met je is. Het is een signaal van je lichaam om duidelijk te maken, dat je het bijvoorbeeld wat rustiger aan moet doen. Vaak is het een tijdelijke toestand. Een aantal belangrijke kenmerken van onbalans zijn het gevoel hebben in rondjes te draaien en je tot weinig te kunnen zetten en het steeds terugkeren van opdringerige, vaak negatieve gedachten. In balans zijn ziet er niet voor iedereen hetzelfde uit, ieder individu is per slot van rekening uniek. Tijdens de counselling-sessies nemen we jouw balanssysteem onder de loep en wordt er gekeken naar mogelijkheden om dit positief te beïnvloeden.

Aandachtsgebieden

Counselling is bij tal van aandachtsgebieden mogelijk. Je kunt hierbij denken aan:

  • assertiviteit,
  • faalangst,
  • perfectionisme,
  • (hoog)gevoelig zijn,
  • (hoog)begaafd zijn,
  • emotionele problemen (o.a. niet kunnen huilen, snel kwaad worden),
  • persoonlijke groei,
  • stressgerelateerde problemen,
  • relatieproblemen,
  • conflicten,
  • arbeidsgerelateerde problemen (pesterijen, ontslag, promotie),
  • leren omgaan met problemen,
  • slaapstoornissen en
  • diverse lichamelijke klachten zoals: willekeurige spierspanningen onverklaarbare pijnen, spijsverteringsklachten, hoofdpijnen, vermoeidheidsklachten.

Hoe werkt het?

Afhankelijk van het probleem wordt in circa 5-10 consulten naar de gewenste situatie toegewerkt. Afhankelijk van je mobiliteit worden de consulten bij Ascense gehouden of bij je thuis. Een consult neemt ongeveer een uur in beslag en zal afhankelijk van de problematiek een of twee keer in de week of eens per twee weken plaatsvinden. Dit wordt van te voren met je besproken tijdens het oriëntatiegesprek.

E-counselling

Voor mensen, die ver weg wonen of hun problemen liever anoniem vertellen, goedkoper uit willen zijn of makkelijker hun verhaal op papier zetten dan het rechtstreeks kunnen vertellen, kunnen gebruik maken van e-counselling. Op deze manier hoef je de deur niet uit en krijg je toch die aandacht en adviezen, die je nodig hebt. Een nadeel van e-counselling is wel, dat het veel zelfdiscipline vergt. Daarnaast werken wij, afhankelijk van de problematiek, geregeld met technieken, die vele malen beter werken als je lijfelijk aanwezig bent. Je kan ook kiezen voor een start via e-counselling en eventueel verder te gaan met 'gewone' counselling of vice versa. Neem voor vragen en de werkwijze van e-counslling gerust contact op!

Meer weten? Neem contact met ons op of maak een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek.